De langste reizigerstrein ter wereld

langste treinOp zondag 19 januari 1989 was het rond 14.00 uur bijzonder druk langs de spoorlijn in Best. De Nederlandse Spoorwegen ondernamen op die dag een poging om het record van “de langste reizigerstrein ter wereld” te verbeteren. Dit record stond op naam van een spoorwegmaatschappij in Australië. Daar trokken in 1975 vijf diesellocomotieven 42 rijtuigen tussen Perth en Port Pirie.
De Nederlandse Spoorwegen verbeterden het wereldrecord toen locomotief 1607 met 60 geel-blauwe intercityrijtuigen van Rotterdam via Best naar Eindhoven reed. De totale lengte van de trein was 1601,58 meter met een totaalgewicht van 2597 ton.
Het was niet alleen een succesvolle poging om in het Guiness Book of Records te komen, maar ook een onderzoek naar de remaspecten van zeer lange treinen. Bovendien was het een reclamecampagne voor de viering van 150 jaar spoorwegen in Nederland.

(Uit het boek Sporen door Best)

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>