Joe Mann Natuurtheater

NatuurtheaterDit monument is een eerbetoon aan Joe Mann en allen die streden voor de bevrijding van Best. Parachutist Joe Mann maakte deel uit van de Amerikaanse 101e Airborne Divisie, die landde op 17 september 1944 op de Sonse Heide. Het monument is gemaakt door de beeldhouwer Ad Berntsen uit Nijmegen. Het hoofdmotief van het monument is een pelikaan op zijn nest, dat rust op vier ranke pilaren. De zelfopoffering van Joe Mann wordt weergegeven door de pelikaan die zijn jongen, als er geen voedsel meer te vinden is, voedt met zijn eigen bloed. In de Christelijke kunst is dat het symbool voor totale zelfopoffering. Verder zijn er op het monument enige relëfs aangebracht, die de heldendaad van Joe Mann uitbeelden. Uiterst links aan de voorzijde is sergeant Bertras afgebeeld, die een handgranaat uit de schuilplaats gooit, waarin Joe Mann met een aantal gewonden lag. Uiterst rechts aan de voorzijde is soldaat Laino afgebeeld, die zwaar gewond raakte in zijn gezicht toen een granaat ontplofte op de loop van zijn machinegeweer. Luitenant Ed Wierzbowski, die zich over de stervende Joe Mann buigt, vormt het hoofdmotief van het reliëf aan de voorzijde.
De afbeeldingen aan de voorzijde lopen als het ware door in het reliëf rechts van het monument, waarop de gewonde Joe Mann in zijn schuilplaats is afgebeeld. Voorts staat op dit deel van het monument het wapen van de Verenigde Staten (adelaar met wapenschild). Op het kleine reliëf aan de achterzijde staat de H. Odulphus afgebeeld, die voorkomt in het wapen van de gemeente Best. Op het linker gedeelte is soldaat L. Koller afgebeeld, die tijdens zijn slaap door een kogel werd gedood. Verder is daar de adelaar afgebeeld, die in het wapen van de 101e Airborne divisie voorkomt.
Op de voet van het monument is de tekst aangebracht, die ook op “The Metal of Honor” voorkomt: “Zijn buitengewone voorkomendheid en zijn schitterende gedrag waren een eeuwigdurende inspiratie voor zijn kameraden, voor wie hij zijn leven gaf”.

Het beeld werd onthuld door de ouders van Joe Mann op 17 september 1956, in het bijzijn van burgemeester Notermans, de militair attaché van de Amerikaanse ambassade in Den Haag en 13 Amerikanen van het 101-ste Airborne Divisie en vele anderen.

Het natuurtheater uit 1954 is een van de mooiste openluchttheaters van Noord_Brabant. Het ligt ingebed in een voormalig ven en is op een zo natuurlijk mogelijke manier aangelegd. Achter het speelpodium ligt een helling die alle geluid weerkaatst richting toeschouwers. In de helling zijn trappen geconstrueerd van boomstammetjes. Het theater werd aangelegd door bouwbedrijf IBC onder toezicht van gemeentearchitect de heer L.S. Rooyackers. Het toenmalige dorpsbestuur was destijds van oordeel dat verantwoorde culturele ontspanning een groot goed was voor de inwoners van Best. In 1955 bezochten 4.200 personen de voorstellingen die in het natuurtheater uitgevoerd werden en in 1956 5.000 personen. In 1958 werden de banken voorzien van rugleuningen.

Meer is te lezen in Thuis in Best pag 125