Oorlogsmonument Kruispark

KruisparkOp 16 augustus 1945 werd door de gemeente besloten om een oorlogsmonument op te richten voor de 46 Bestenaren die tijdens de 2e Wereldoorlog waren omgekomen. Het monument zou bestaan uit een houten votiefkruis (een kruis naar aanleding van een gelofte na een verhoord gebed). Het eikenhout was afkomstig van in de oorlog vernielde gebouwen. De plek van het monument werd bepaald op de percelen E 1429 en E 3126, plaatselijk bekend als “De Bleek” omdat bewoners hier vroeger hun was bleekten. Het kruis werd geplaatst op een gemetselde sokkel, met daarin een gedenksteen met de tekst: “Pax. Nulla salus bello” (Vrede. Er is geen heil in de oorlog). Het kruis werd ingezegend tijdens de 65e verjaardag van Koningin Wilhelmina op 31 augustus 1945 en kreeg toen officieel de naam “Kruispark”. Pastoor G. Vos zegende het kruis in.

Op 20 september 1945 besloot de gemeenteraad om de omgeving van het monument in te richten als plantsoen.

In april 1948 besloot het Comité voor Volksfeesten om een gedenksteen te laten maken waarin alle namen staan van de tijdens de 2e Wereldoorlog omgekomen Bestenaren. De gedenksteen werd op 4 mei 1948 officieel onthuld door burgemeester Notermans.

In 1959 werd het park geheel vernieuwd en aan de achterzijde flink uitgebreid. Het kruis kwam toen in een verdiepte ligging met daaromheen een pergola. In 2007 onderging het park opnieuw een reconstructie.

Meer is te lezen in Thuis in Best, hoofdstuk 9