Odulphushof

Als groot natuurliefhebber vormde pastoor Maas in de jaren zeventig van de vorige eeuw de bestaande parochietuin om tot een bijzondere botanische tuin – de “Odulphushof”. De Odulphushof werd onder zeer grote belangstelling op 28 april 1980 officieel geopend door Z. K. H. Prins Claus – ondanks diens drukke werkzaamheden, want twee dagen later zou zijn vrouw Beatrix als Koningin van ons land worden ingehuldigd. Een aardige anekdote bij de opening van de Odulphushof is het volgende verhaal: na afloop van de opening toog het hele gezelschap naar de pastorie voor het nuttigen van een drankje. Daar zag Prins Claus een Afrikaans masker hangen en toonde daarvoor grote interesse. De prins raakte in gesprek met pastoor Maas over Afrikaanse kunst en cultuur, waarna beiden de kamer verlieten om één en ander in de pastorie te gaan bekijken – overigens zeer tegen de zin van de aanwezige veiligheidsmensen in, omdat deze dan geen controle over de situatie meer hadden.

Rotstuin Odulphushof
De Odulphushof mocht zich vele jaren in een grote publieke belangstelling verheugen met als hoogtepunten de jaarlijkse fuchsia-, kuipplanten- en orchideeënshows, gecombineerd met beelden- en/of schilderijenexposities. Het hoogtepunt van deze shows vond ongetwijfeld plaats in 1994 bij de herdenking van de feiten, dat Best 175 jaar daarvoor een zelfstandige gemeente werd en dat het vijftig jaar geleden was dat het zuiden van Nederland werd bevrijd. Niet minder dan 4500 bezoekers bezochten in tien dagen tijd de Odulphushof (dat was toen ook wel aan de tuin te zien!). In 1985 werd de Odulphushof uitgebreid met een rotstuin, die door commissaris van de Koningin Dries van Agt op 8 augustus 1985 werd geopend. Met het vertrek van pastoor Maas verdwenen ook “de botanische tuin kennis en vakmanschap” uit de pastorie en werd de tuin weer gewoon een onderhoudsvriendelijke pastorietuin. Een prachtige tuin, waar vele vrijwilligers menige uurtjes in steken !

 

Odulphushof
Odulphushof

 

odulphushof2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>