Sint Annakapel

Sint AnnakapelEen legende verhaalt dat de bevolking op Aarle rond 1400 een houten kapel bouwde als dank aan St. Anna voor vrijwaring van besmettelijke ziekten. De St. Annakapel is in 1628 gebouwd op de plaats van de houten kapel. Tijdens de reformatie raakte de kapel in verval. Kapelaan C. Bijnen begon in 1837 een algehele restauratie. In 1950/51 gerestaureerd onder leiding van de Boxtelse kunstschilders Toon Ninaber, die ook gebrandschilderde glazen aangebracht.
Eenvoudige cel met zadeldak en topgevels, boogvensters en lisenen. XVIIIe eeuws beeld van St. Anna-te-drieën, nieuw gepolychromeerd. De kapel is door geboomte omgeven.
Er bestaat de volgende legende: In het verleden werd de H. Anna vereerd vanwege haar betekenis voor aanstaande moeders. Om deze reden zou een lokale graaf beloofd hebben een kapel ter ere van moeder Anna te bouwen als het leven van zijn vrouw en kind zou worden gespaard, nadat zich complicaties bij de bevalling hadden voorgedaan. Toen de kapel er eenmaal stond werd ze een bedevaartsoord voor mensen uit de verre omtrek om gespaard te worden van de toentertijd heersende dysenterie- en pest-epidemieën. Na 18 september 1944 worden bewoners uit het centrum van Best geëvacueerd omdat het er door de operatie Market Garden levensgevaarlijk is geworden. De meeste Bestenaren kwamen in de omgeving van de kapel terecht. Het is een van de redenen om de kapel in ere te houden. Men versiert de kapel op Moederdag, op de naamdag van Sint Anna (26 juli).
Het interieur is eenvoudig en sober ingericht. Boven het altaar bevindt zich een 18e-eeuws beeld van Anna-te-Drieën. Deze betiteling wordt gebruikt als men ermee wil aangeven dat de heilige Maria in één beeld is afgebeeld met haar moeder (Sint Anna) en haar eigen kind Jezus. Het beeld stond tot 1868 in de oude St. Odulphuskerk. Voor de kapel staat het beeld van de heilige Joachim, afkomstig uit het voormalig klooster Huize Nazareth.

Meer is te lezen in het boek “Thuis in Best” pag 191