Hoofdstraat 32

dvb00032Oorspronkelijke Café de Zwaan. Dit pand werd gesloopt in 1916 wegens uitbreiding van het klooster Huize Nazareth.
Onder de lindeboom stond een overkapt podium waar op zondagen door de gemeentesecretaris afkondigingen en mededelingen werden gedaan. Men noemde dit wel ‘ut gebooi’, afgeleid van gebieden of van de geboden. Rechts het toegangshek van huize Nazareth. Boven de deur (het tweede raam van rechts) is duidelijk een zwaan zichtbaar. In 1914 herbouwde Nicolaas, Cornelius en Maria  van de Sande café De Zwaan, omdat het vorige pand aan de overkant moest verdwijnen i.v.m. de uitbreiding van het klooster. Ze begonnen niet alleen een café, maar ook een bierbrouwerij, bakkerij, boerderij, koetsierderij en een winkel in koloniale waren.
Klaas van de Sande ofwel Klaas van Drieken is ruim 50 jaar organist geweest van de Odulphuskerk.

dvb00081In 1927 nam Willem van Kronenburg de zaak over van zijn oom Nicolaas van de Sande. Hij beperkte zich tot de exploitatie van het café, de winkel in kruidenierszaken en de bakkerij. Meer dan 100 jaar heeft het parochiële zangkoor van St. Odulphus de zangrepetities gehouden in café de Zwaan. Reeds in 1853 zocht het kerkkoor zijn toevlucht in het oude pand. In februari 1962 was de laatste repetitie bij de Zwaan.

dvb00006In 1962 nam Mariet van Kronenburg de bakkerij over van haar oom en na haar huwelijk met H. Sonnemans was hier “De echte bakker” gevestigd. Het café werd gesloten en verhuurd aan Bern van de Schoot met een herenmodezaak.

Hoofdstraat 32Op 16 april 1997 werd de bakkerij en winkel gesloten en gesloopt. Op deze plek werd een appartementencomplex “De Zwaan” gebouwd. In 2015 was hier de kledingzaak Vögele gevestigd.