Sigarenkistenfabriek “De Ceder”

vdB256De N.V. Houtindustrie ‘De Ceder’ werd opgericht op 15 september 1931 en werd gevestigd op een terrein aan de zuidzijde van het Wilhelminakanaal, ongeveer op de plaats waar nu de Fazantlaan uitkomt op De Dieze. Directeuren/eigenaren waren de gebroeders Van Boeckel uit Liempde.

Doel was het fabriceren van sigarenkisten en andere kleine houten verpakkingen. In de volksmond sprak men dan ook wel van “’t kistjesfabriek”. Het productieproces omvatte de gehele cyclus van boomstam tot kant en klare sigarenkist. Om de stammen tot fineer met een dikte van ongeveer 4 mm te verwerken, was een schilmachine in gebruik. De sigarenkisten werden zowel in losse plankjes als in gemonteerde toestand geleverd aan vele (toen) bekende sigarenfabrieken in de Kempen en de Meierij. Te noemen zijn bijvoorbeeld Karel I in Eindhoven, Willem II en Hofnar in Valkenswaard, Elisabeth Bas/La Paz in Boxtel, Duc George in Zeelst, Velasques in Meerveldhoven enz.

Voor de energievoorziening was tot in de jaren ’50 een stoommachine in gebruik. Deze leverde door middel van drijfriemen de aandrijving voor de verschillende machines. Daarnaast werd de stoom gebruikt voor het week maken van de stammen voor het schillen en ook voor het drogen van het fineer.

In de jaren vóór, tijdens en direct na de 2e wereldoorlog bleef het personeelsbestand beperkt tot circa 20 arbeiders, later lag het aantal meestal tussen de 30 en de 40 werknemers.

dvb00216Op 7 maart 1956 verwoestte een grote brand een aanzienlijk deel van de gebouwen, machines en houtvoorraad. Daar de fabriek niet op dezelfde plaats mocht worden opgebouwd (de gemeente had de grond nodig voor het ‘Villapark’), werden provisorische voorzieningen getroffen om de productie zo goed mogelijk te laten voortgaan. Pas in oktober 1960 kon op de hoek Kanaal-dijk/Industrieweg een nieuwe fabriek worden geopend.

Het bedrijf werd per 31 januari 1967 opgeheven. Enerzijds had dit te maken met het ontbreken van opvolgers voor de directie, anderzijds speelde de sterke concurrentie in de sigarenkisten-branche en de verschuiving van houten naar kartonnen verpakkingen voor sigaren een rol.