Treinongeluk 1937

In oktober 1937 vond er een ernstig treinongeluk plaats op het stationsemplacement. Hierbij kwamen gelukkig geen mensen om het leven, hoewel de materiële schade enorm was. Een goederentrein komend uit de richting van Eindhoven, kwam onvoorzien op het rangeerspoor terecht. De trein ramde door de stootblok aan het einde van het rangeerspoor. Dit ongeluk kon gebeuren omdat de wissels niet goed stonden. De trein kwam enkele honderden meters voorbij de Hoofdstraat in de sloot terecht naast de Parralelweg. Hierbij liepen ook enkele wagons uit de rail en raakte behoorlijk beschadigd.
Op de foto lijkt het alsof het om een gepantserde locomotief gaat, wat echter niet het geval is. Het betreft een locomotief met een stalen bekleding in stroomlijnvorm. Bij proeven in een windtunnel was namelijk gebleken, dat door het aanbrengen van deze stroomlijnvorm, veel energie zou kunnen worden bespaard. Uiteindelijk kregen alleen de locomotieven 3800 t/m 3805 deze zogenaamde stroomlijnmantel. De proeven werden echter gestaakt omdat in de praktijk bleek dat de besparing slechts gering was. Na enkele jaren kregen deze locs hun oorspronkelijke uiterlijk weer terug.
(Uit het boek Sporen door Best)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>