2 reacties

 1. Steenlage Maria

  Ik mis de keuze van burgemeester Notermans om de straten van het Wilhelminadorp naar verzetshelden te noemen. Een 30-tal namen, met ieder een verhaal van opoffering. Van de Verleunstraat tot Brouwerstraat: geschiedenissen om te herdenken. Ik heb vanuit Batadorp jarenlang door de Verleunstraat naar de Mariaschool gelopen. Daar stond zoiets van: fussilant van gen.
  Niemand heeft mij verteld wat dat betekende! Pas in een Amsterdams museum zag ik dat Gerrit van der Veen(straat) ergens voor stond en daarmee kwamen alle namen tot leven. Kent u de geschiedenissen? En dan even niet alleen van Hannie Schaft(plein) maar misschien eerst even van Jacoba Pulskens(straat).
  Ik denk dat Best hier een uniek stratenplan heeft waar aandacht voor moet zijn. Bernard Beekman(straat) is een Bestse geschiedenis. Mijn vriendin woonde achtereenvolgens in De Kapelaan Koopmanstraat, Jan de Rooystraat en Bernard Beekmanstraat en antwoorde mij dat dát de overeenkomst tussen de straten was, dat zij daar gewoond had. Geen enkel idee van de verbintenis van de namen.
  Het onderwijs, de kerk, buurtverenigingen hebben hier een kans laten liggen (in mijn jaren 70), En nu zie ik er nog steeds niets van terug op uw site of die van de heemkundevereniging. Er is een verslag van een cultuurhistorische wandeling door Wilhelminadorp (Verzetsdorp in mijn ogen), waarbij de rondleider de bomen prijst in de Verleunstraat, en het een van de mooiste straten van Best noemt. Geen woord over de drager van de naam….. Ook lopen zij door de Gebroeders de Koninglaan (kent u hun verhaal)? Ik kan doorgaan: wat ik mis is een overzicht van dit alles, erkenning, enz!
  Wilhelmina en Juliana en Bernard hebben legio bruggen, straten en ziekenhuizen naar zich vernoemd, zoveel dat ik daar wel eens ziek van wordt. Ook in Zaandam, mijn huidige woonplaats.
  De van Hall(straat) is trouwens een Zaanse geschiedenis, kent u die? Zo ook Iman van de Bosch (straat).
  En wist u dat er maar 2 Verleunstraten in Nederland zijn? Eentje in zijn geboorteplaats en één in Best.
  Ik hoop dat U hier iets mee doet.
  Lof voor de wijze waarop Aarle verslag doet van oorlog, buurtschap en leven in dat deel van Best!

  Beantwoorden
  1. admin

   Beste Maria,

   Excuses voor de late reactie. De Erfgoedvereniging is bezig om alle straten vernoemd naar de verzetstrijders te beschrijven. Zowel in het kwartaalblad van Dye van Best als op de beeldbandbest.nl wordt hier nu aandacht aan besteed.

   Met vriendelijke groet,

   Ton van Erp

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>